Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia

Äitiysfysioterapia

Raskausaika, synnytys ja siitä palautuminen ovat isoja mullistuksia naisen kehossa. Palautuminen synnytyksestä tapahtuu luonnollisesti omassa tahdissaan, mutta sitä voi tukea fysioterapian keinoin. Äitiysfysioterapian tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden terveyttä ja hyvinvointia.
Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut:
• Kivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen
• Synnytykseen valmistautumiseen
• Turvalliseen raskausajan ja synnytyksen jälkeisen liikunnan ohjaamiseen
• Synnytyksestä palautumisen tukemiseen
• Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutukseen
• Äidin ergonomiaan vauva- ja pikkulapsiaikana esim. ergonomiset imetysasennot, kantaminen ja hoitotilanteet
• Sektio- ja episiotomia-arpien hoitoon

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan kuntouttamisesta hyötyvät niin naiset, miehet kuin lapsetkin. Ikä ei ole este lantionpohjan kuntouttamiselle. Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Niitä ovat esimerkiksi virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat, laskeumat ja lantionpohjan kiputilat.
Fysioterapiassa ohjattu harjoittelu on motivoivaa ja se perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan, jolla pyritään vaikuttamaan erityisesti lantionpohjan lihasten toimintakykyyn. Fysioterapiassa huomioidaan myös muut lihasryhmät ja kehon toiminnot, jotka vaikuttavat lantionpohjan toimintaan. Lantionpohjan lihaksiston harjoittamisella on positiivisia vaikutuksia myös naisen ja miehen seksuaalitoimintoihin.
Tutkimisessa ja harjoittamisessa voidaan hyödyntää lantionpohjan lihastestaukseen soveltuvaa mittaria (biofeedback) ja tarvittaessa fysioterapiassa käytetään myös elektroterapiaa. Asiakas saa mukaansa yksilölliset kotiharjoitusohjeet.
Meille voit tulla joko lääkärin kirjoittamalla lähetteellä tai ilman lähetettä. Ennen fysioterapiahoidon aloittamista olisi kuitenkin suositeltavaa käydä lääkärillä, jotta saadaan poissuljettua tulehdukset ym. lääkärin hoitoa vaativat asiat.

Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvoja luo turvallisen ilmapiirin, jossa käsitellään asiakkaan seksuaalisuuteen liittyvää pulmatilannetta. Seksuaalineuvonnan tarpeen ja tavoitteen määrittelee ensisijaisesti asiakas. Neuvonta on asiakkaan yksilöllistä, luottamuksellista seksuaaliongelmien kohtaamista ja hoitamista. Seksuaalineuvoja ei ole auktoriteetti, joka ratkaisee ongelmat, vaan hän on läsnä ja hakee ratkaisuvaihtoehtoja yhdessä asiakkaan kanssa. Neuvonnassa asiakas kohdataan kokonaisvaltaisesti, seksuaalisena olentona. Seksuaalisuus nähdään terveyden ja hyvinvoinnin yhtenä elementtinä.

Anna palautetta palvelustamme:

    Lue lisää palveluista
    Valikko